Начин на приготвяне
Отрежете долните краища на стръковете аспержи. Разрежете морковите и тиквичките на три парчета. Почистете чушките от семките и ги нарежете по дължина на 8 парчета. Обеления лук разрежете на 8 триъгълни парчета, като не разрязвате главата докрай.
Сложете в купа зеленчуците, добавете мащерката, олиото, солта, черния пипер и разбъркайте. Сложете зеленчуците на предварително загрятата скара и печете 3 минути.
Махнете аспержите. Завъртете останалите зеленчуци на 90 градуса, защото така ще се образуват пресичащи се резки от решетката на скарата. Покрийте с капак скарата и печете зеленчуците до омекване, като на всеки три минути ги завъртате.
Междувременно смесете в малко тиганче кленовия сироп с оцета, оставете да заври сместа и варете около 2 минути или до сгъстяване. Намажете зеленчуците с част от тази глазура, обърнете и намажете и другата страна. Прехвърлете в голяма чиния, отново намажете и поднесете.