Начин на приготвяне
Накиснете портокаловите кори в рома.
Сложете измития и отцеден ориз да се вари във вода за 2 минути. Кипнете млякото отделно и добавете в него захарта, ванилията и отцедения полусварен ориз.
Щом уври оризът, оставете да се охлади напълно и разбъркайте с жълтъците. Отново объркайте хубаво и добавете портокаловите кори, както и други сушени или захаросани плодове по избор.
Разбийте белтъците на твърд сняг и ги объркайте внимателно към оризовата смес.
Карамелизирайте захарта в тавичка или кексова форма, като я разбъркате с лимонов сок и лъжичка вода. Оставете да се охлади и разпределете отгоре ориза.
Сложете тавата с оризова торта на водна баня и пъхнете да се изпече за 30-40 минути в умерено загряна фурна. Готовата турска оризова торта Пиринчли татлъ обърнете в поднос и поднесете.
Тази турска торта е интересно предложение и още ви допадне, ако сте фенове на оризовия пудинг или класически сутляш.