Начин на приготвяне
Почистената патица натъркайте със сол и черен пипер. На дъното на тава сложете нарязан едро лук, разполовените скилидки чесън и мащерката. Отгоре сложете патицата и я надупчете с вилица. Във вътрешността й сложете половин лимон или портокал.
Отделно загрейте до кипване бирата и захарта с малко сол. Залейте с горещата течност патицата и сложете да се пече в умерено загряна фурна на около 180 градуса.
Печенето отнема около 2 часа, като от време на време обливате патицата с течността от тавата. Щом патицата е опечена извадете тавата и отцедете соса в тенджерка.
Сложете го заедно с пилешкия бульон да ври около 5 минути, докато течността се редуцира. Прецедете соса, овкусете го с подправки. Поднесете порция печена патица с бира, полята със соса.