Начин на приготвяне
Загрейте предварително фурната на 170-180 градуса и намзнете и набрашнете неголяма тавичка или форма за сладкиш. Може да застелите и с хартия за печене.
За ябълковото пюре обелете, нарежете ситно 1 ябълка, сварете я и я намачкайте.
В купа разбъркайте брашното с 1/2 от захарта, солта и бакпулвера, содата, ванилията. Долейте сока или водата, олиото, лимоновия сок и охладеното ябълково пюре.
Нарязаните ябълки разбъркайте с канелата и останалата захар и оставете малко да престоят така. След това ки разбъркайте към кексовата смес.
Изсипете в тавата и сложете да се пече за около 30 минути или докато започне да излиза суха клечка.
Готовия ябълков сладкиш поръсете с филирани бадеми и поръсете с пудра захар по желание.