Начин на приготвяне
Накиснете маслините за 1 ден във вода в подходящ съд. На следващия ден ги измийте добре под течаща вода и ги накиснете в разтвор от гасената вар и вода, колкото да покрие маслините. Нека престоят така 2 часа във варената вода, след което отново ги измийте много добре под течаща вода и ги отцедете.
В подходящ съд на котлона направете захарен сироп от захарта и водата и сипете маслините. Добавете меда и оставете да се варят така известно време, след което добавете разрязаната на 2 и леко остъргана шушулка ванилия и карамфила.
Разбъркайте добре и оставете сладкото да се вари до желаната гъстота, като бъркате периодично. Накрая сипете лимонтозуто и махнете от котлона. Оставете го така до следващия ден, за да може ароматите хубаво да се смесят.
На другия ден отново го доведете до кипене на котлона и още горещо го разсипете в сухи, затоплени бурканчета. Затворете ги с капачки и ги обърнете на долу и оставете така, докато изстинат.