Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Щрудел»Щрудел с ябълки и стафиди

Щрудел с ябълки и стафиди

EfrosiaEfrosia
Джедай
9806k1124k
Щрудел с ябълки и стафиди1 / 2
20/11/2011
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
"Не правете компромис и пригответе ароматен щрудел с кори, които сами сте замесили и разточили. Има разлика"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г, за корите
  • вода - 300 мл топла
  • сол - 1 ч.л.
  • оцет - 1 ч.л.
  • олио - 1 - 2 с.л.
  • ябълки - около 1, 5 кг, за плънката
  • лимони - сока от половин лимон
  • захар - 200 - 300 г
  • стафиди - 150 - 200 г
  • галета - 100 - 150 г
  • канела - 1 - 2 ч.л. или 1 ч.л. на вкус
  • мазнина - 250 мл олио, за тестото и поръсване на корите
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От пресятото брашно, водата, солта, 1-2 с.л. олио замесете гладко тесто без жилки. Разделете тестото на 4 еднакви топчици върху набрашнен плот, покрийте ги с фолио и оставете така за 20 минути да починат. След това ги разточете на блатове с диаметър 20 см.

Сложете 200 мл олио в подходящ съд и потопете разточените и почистени от излишното брашно кори. Може да ги оваляте в мазнината последователно и да ги наредите в нея след това. Оставете ги да престоят в мазнината за 20-30 минути и през това време пригответе плънката.

Настържете на едро ренде ябълките и бързо ги поръсете с лимоновия сок, за да не потъмнеят. Объркайте ги след това с канелата, захарта и стафидите.

Застелете плота с плат или чершав и сложете първата кора. Подхванете я с ръце и започнете да я разтегляте внимателно от средата навън, докато стане прозрачна. По-дебелата останала част по края изрежете.

Отново намазнете кората, поръсете с галета (около 1/4 от нея). Разпределете 1/4 от ябълковата плънка и завийте на руло с помощта на плата. Сложете рулото под формата на охлювче в средата на тавата и повторете процедурата с останалите кори.

Новите рула навивайте около първото. Намажете готовия щрудел с малко олио и поръсете обилно със захар. Сложете да се пече в предварително загряна на 200 градуса за 10-15 минути, намалете фурната и доопечете за още 40-50 минути или докато хубаво се зачерви.

Рейтинг

4.9
57
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Катя Лулчева
Катя Лулчева
Идеално се получава.Тази рецепта я прочетох много отдавна в едно списание и съм я правила няколко пъти- малко е трудоемка и изисква умения в разточването, но си заслужава!Благодаря, че я открих тук, защото с годините, загубих списанието, в което я видях!Никой няма да съжалява,ако съумее добре да разтегли корите.Освен това, изглежда точно като на снимката!
18.09.2013 21:27
ИВАН
ИВАН
Добре е сформирана рецептата
17.05.2012 00:05