Картофена яхния

Fat BertaFat Berta
Джедай
2k5k50
Картофена яхния4 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
5
"Постна картофена яхния, която винаги ни се услажда!"

Необходими продукти

  • картофи - 800 г
  • лук - 2 глави, средни
  • чушки - 2 червени + 1 зелена пиперка
  • доматено пюре - 2 с.л.
  • магданоз - 1/2 връзка
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • брашно - 2 с.л.
  • оцет - 1 ч.л.
  • захар - 1 щипка
  • черен пипер
  • сол
  • олио
  • чубрица
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете и нарежете картофите на едро. Изплакнете ги и ги сложете да се сварят до полуготовност в подсолена вода.

В дълбок съд задушете накълцания лук, а щом омекне добавете и нарязаните чушки. Задушавайте под капак, като разбърквате често. Когато и чушките омекнат добавете брашното, разбъркайте и сипете доматеното пюре заедно с около литър гореща вода.

Оставете да къкри за известно време и добавете щипка захар, чубрицата, черния и червения пипер и една чаена лъжичка оцет. След тях сипете и картофите.

Оставете картофената яхния да ври за около 10-15 минути. Поръсете със ситно нарязан магданоз и сваляте от огъня.

Рейтинг

4.3
527
415
38
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Какъв е тоя оцет и захар и при картофената яхнийка? Що за безумие !
Картофената яхния е класика в жанра: нарязан лук, праз, чесън, моркови, червени/зелени чушки, може и люти, се запържват в олио. Прибавят се червен пипер, сухи подправки..
Добавят се ситно нарязани пресни домати или от консерва. Следват нарязаните картофи. Всичко се разбърква, похлупва и остава да къкри на тих огън. Накрая се добавят свежи подправки: копър, магданоз, тарос, девесил, джоджен/гюзум.
Аз слагам и сушени сини сливи, ако имам. Така много ми харесва. Сладникава и ароматна.
20.08.2021 19:53
1
Наталиа Петрова
Наталиа Петрова
Приготвям я без да варя картофите заедно, вместо това - всичко заедно.
27.01.2016 17:55
3
маргарита петрова
маргарита петрова
Пропуснала съм за запиша захарта за кекса
3/4 ч.ч. захар.
07.03.2014 18:55
1
4
маргарита петрова
маргарита петрова
Добър вариант за излизане от положение ако не сте приготвили вечеря.Спазих рецептата точно с изключение на брашното и солта.Добавих малко повече брашно и сол...обичам я по-солена и по гъстичка.Опитвайте!Докато изчаквах да къкри 20 минутки забърках и един бърз кекс.Като цяло за 30 минути имах готова вечеря и прекрасно ухаещ кекс за десерт ^_^.
Рецепта за кекс:
2 яйца
1/4 ч.ч. олио
3/4 ч.ч. брашно с 1/2 бакпулвер
2-3 суп. л-ци студена вода / най- накрая /
Пече се на 180* 200* - около 20 мин./или на око според фурната /
07.03.2014 18:51
2
4
KRISTINA BAZEVA
KRISTINA BAZEVA
Много рядка стана, не ми харесва
03.11.2013 19:07
2
2
кукуту
кукуту
Може да става рядка, защото картофите се варят отделно и нишастето от тях се отделя а именно то сгъстява яхниите.
07.06.2013 07:18
4
3
Галя
Галя
Картофи, лук, чушка, морков, домат,сол, олио, червен пипер,вода,щипка чубричка или джоджен, може и пилешко кубчу. Захлупете и варете на бавен огън околу 20минути, през това време можете да си оправите веждите или да си направите маска на лицето. Сваляш от котлона поръсваш с копър и дим да те няма- ти си хубава и вечеря има, ееее Макареееенааааа. Какъв оцет, какво брашно, какви 5 лева? Това е най бързото ястие, правяго винаги когато съм закъсняла с вечерята. Картофената яхния не наси на черен пипер, а за да се сгъсти ще внимавате с водата. Бъдете здрави и да ви е вкусно!
12.05.2013 14:18
15
1
1
Покажи всички подкоментари
Слави
Слави
Здравейте,
Стриктно спазих рецептата, както и горепосочените стъпки, но като че ли нещо не се получи...
Стана малко, като че ли сладникава със остър вкус на брашно и прекалено водниста за яхния, цветът на ястието също е един два нюанса по-светъл от обичайното.
Ако някой може да ми каже на какво се дължи това?
11.05.2013 22:57
2
1
Покажи всички подкоментари
Джуджи
Джуджи
Чудесна рецепта! Яхнията стана страхотна! Единственото което не спазих беше че добавих и един голям морков! Пробвайте рецептата, няма да ви разочарова! :)
02.01.2013 21:55
Иван
Иван
Много хубаво стана
23.12.2012 14:04
2
ирина
ирина
Получи се много вкусно
15.12.2012 14:44
1
Нели
Нели
вкусна и лесна манджйчка.
03.10.2012 09:16