Великденски сладки

EfrosiaEfrosia
Джедай
9745k1122k
Великденски сладки
22/05/2011
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
"И така, нека тренировките за Великден да започнат от сега"

Необходими Продукти

  • брашно - 3 ч.ч.
  • масло - 3/4 ч.ч. топено
  • розова вода - 1 к.ч.
  • захар - 1/2 ч.ч. кафява
  • бадеми - 50 г
  • лешници - 50 г
  • фъстъци - 50 г, печени
  • шамфъстък - 50 г
  • стафиди - 1 - 2 с.л.
  • ром - 1/2 ч.ч.
  • канела - 1/2 ч.л.
  • масло - 1 и 1/2 ч.л.
  • захар - 2 - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накиснете за няколко часа стафидите в рома, така че много добре да набъбнат и омекнат. След това ги отцедете. Пресейте брашното върху масата и направете кладенче посредата.

Добавете 3/4 чаша разтопено масло, розовата вода (може и портокалова), кафявата захар и замесете тестото. От него се оформят топчета, колкото кайсия, които се натискат в средата с пръст, за да се получат дълбоки кладенчета.

В хаванче се счукват всички ядки, заедно с меките стафиди. Сипват се в съд, добавя се канелата и се разбиват с 1 и 1/2 с.л. масло и 2-3 с.л. захар до получаване на гладка маса.

С нея се пълнят великденските курабии. Пекат се в намазнена тава до бледозлатисто оцветяване. По желание се ръсят в пудра захар.

Рейтинг

4.8
57
42
30
20
10
Дай твоята оценка: