Гаспачо

AdminAdmin
Администратор
21596542
Гаспачо1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
260 мин.
Общо
260 мин.
Порции
2
"Едно от задължителните ястия за лятото!"

Необходими продукти

  • домати - 750 г обелени и почистени от сърцевината
  • чушки - червени 2 бр.
  • краставици - 2 бр.
  • лук - червен 1 бр.
  • чесън - на скилидки
  • сол
  • ябълков оцет
  • доматен сок - 1 л
  • черен пипер - смлян
  • чили - табаско, или др. пожелание
  • лед - кубчета 8 бр.
  • зехтин - (extra virgin)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Доматите се нарязват на кубчета с размер 1 см. Чушките се изчистват от семето и се нарязват като доматите 1 см. Едната краставица се обелва и се нарязва на кубчета 1х1 см. Втората краставица също се нарязва на кубчета, но не се обелва. Лукът се нарязва на ситно. Чесънът се пресова.

В купа се поставят нарязаните домати, чушки, краставици, лук, чесън, оцет и се оставя за 10 минути, за да могат зеленчуците да пуснат сок. Залива се с доматения сок, Табаско и леда. Посолява се и се подправя на вкус.

Поставя се в хладилник за една нощ. Супата трябва да постои минимум 4 часа и максимум 2 дена. В момента на сервирането се полива със зехтин и се поръсва с чеснови крутони.

Рейтинг

4.6
58
41
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Ева
Ева
Може да изцедите сока от забърканото гаспачо да го замразите във фризера и след това при сервиране да го настържете върху салатата! През лятото с ракийката е страхотно! Важо е салатата да се приготви от предата вечер или пое 2-3 часа преди сервиране, за да се смесят вкусовете.
29.05.2013 17:57
Георги
Георги
Какво е това гаспачо? Все едно да готвиш два дни таратор.
26.07.2012 14:44
1
Стефан
Стефан
Тъпо. Тоя лед за какво е като ще преседи в хладилника. За да се стопи и да изплува слой чиста вода отгоре?
25.07.2012 20:00
1
...
...
За по-лесно се използва доматен сок, охладен (както е в Испания) и се слага краставици и нарязани сварени яйца, също така охладени.
13.06.2010 23:35
1
3
1
Покажи всички подкоментари