Ezine.bg»Рецепти»Напитки»Фрапе»Нескафе фрапе

Нескафе фрапе

EfrosiaEfrosia
Джедай
9826k1126k
Нескафе фрапе1 / 4
01/04/2011
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
5 мин.
Общо
5 мин.
Порции
1 чаша
"Винаги може да замените следобедното кафе с едно нескафе фрапе"

Необходими Продукти

  • кафе - 2 ч.л. нескафе
  • захар - 2 ч.л.
  • лед - 2 ч.л.
  • прясно мляко - по желание за бало фрапе
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В шейкър се сипват към 15 мл хладка вода. Количеството е важно, за да се образува хубава пяна - ако водата е малко няма да се получи, а ако е прекалено много, то пяната ще е с рядка консистенция.

Към водата се прибавя нескафето и захарта и всичко се разбива продължително. В подходяща чаша сложете 2 кубчета лед и изсипете фрапето.

Долейте с прясно мляко, за да получите бяло фрапе.

Рейтинг

4.1
510
412
34
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Мартин Михож
Мартин Михож
за първи път Фрапето е предложено като питие съвсем случайно, по време на Солунския панаир през 1957 година от Димитрис Вакондиос- служител на швейцарската фирма Нестле. Той отговарял за промоцията на нескафето. Случаен клиент на фирмения щанд му поискал чаша кафе в момент, в който той не разполагал с топла вода. Предложил стимулиращата напитка, разтворена в студена вода и за да изглежда по- новаторски, я разбил с шейкър за топъл шоколад. От пръските костюмът му станал на лекета, но... така се родило фрапето.

За по- малко от 50 години напитката е успяла да се наложи на пазара като символ на идеологията на отпускането и насладата, така характерна за гръцката култура и начин на живот.

Най- гръцката напитка- фрапето, се консумира от млади и стари, както от местните жители, така и от гостите на страната.

Студената наслада на разтворимото кафе символизира дългото гръцко лято и необходимостта от ледена освежаваща напитка, а пяната му напомня за пяната на морските вълни.

Рецептите за приготвянето му варират според различните вкусове- с мляко или без мляко, със захар или без захар, силно изстудено с много лед или просто с хладна вода. Задължително се сервира във висока стъклена чаша със сламка.

Ето и най- разпространената рецепта за Фрапе:Необходими продукти:


2 ч.л. инстантно кафе (1 ч.л ако не желаете напитката да е твърде силна)

3/4 чаша студена вода

1 ч.л. захар (по избор)

прясно мляко (по избор)

2 кубчета ледНачин на приготвяне:
Поставете в шейкър кафето и захарта, добавете малко вода (4-5 лъжички). Разбъркайте, докато сместа придобие формата на плътна пяна. Изсипете съдържанието във висока чаша и долейте останалото количество вода, прибавете ледените кубчета и млякото.
22.04.2014 12:27
4
4
Мартин Михов
Мартин Михов
В Гърция, а и в почти цяла Европа, за фрапето се използва само пастьоризирано мляко или течна сметана. НИКОГА прясно мляко.
22.04.2014 12:12
6
5
1
Покажи всички подкоментари
фрапе
фрапе
Който няма шейкър или миксер, също може да си направи фрапе. Слага кафето, захарта, бучките лед и мъничко вода в малко бурканче с капачка на винт, енергично разклаща бурканчето до получаване на гъста пяна, след което пресипва във висока чаша и добавя вода или прясно мляко. Много приятен вкус придобива и ако се добави малко течна сладка сметана.
21.07.2013 18:14
2
4
Катерина
Катерина
Защо точно шейкър.Има мини-миксерчета както с ток така и с батерия,които могат да се вземат и при пътувания.Има и други за домашно ползване със стойка.И защо смятате,че малко вода няма да ми направи огромната пяна.Горе-долу 1 пръст вода да не е по-малко.Какво значи бяло или черно.Няма такива неща.Има нескафе с мляко или без мляко.Без захар,средно и сладко.
07.02.2013 09:26
3
1
1
Покажи всички подкоментари
Фипс
Фипс
Аз имам една от тези чаши-шейкъри на Нескафе: не е нещо особено, само веднъж се отвори и изпръсках всичко :) Та към нея имаше рецепта:
В шейкъра се слагаха 2-те кубчета лед и по-лесно се разбива. А после в чашата, след като изсипеш нектара, може да напълниш и догоре с лед и накрая да долееш вода или мляко, защото всъщност се е образувала много пяна, която водата избутва нагоре - много повече пяна отколкото с машинките за разбиване.
14.06.2012 12:04
1
йоана
йоана
Не е никак трудно. Аз си правя много често.
06.05.2011 18:22
мария
мария
Не ми се струва трудно.
08.04.2011 11:40