Начин на приготвяне
Смокиновите листа се измиват хубаво под течаща хладка вода. Прехвърлят се в дълбока тенджера с капак, заливат се с водата и се слагат на силен котлон до завиране.
След завирането се засичат 25-30 минути и котлонът се изключва. Тенджерата се оставя захлупена 24 часа.
След това листата се изстискват хубаво, течността се прецежда през цедка, добавя се захарта и се загрява на умерен котлон за около 30 минути без капак, докато течността започне леко да се сгъстява. В последните 3-4 минути от варенето се прибавя лимонената киселина.
Сиропът се налива горещ в затоплени бутилки и се запечатва веднага.
Приготвя се през септември, а се консумира през цялата година, разреден с газирана или обикновена вода.
Да ви е сладко!
Сиропът от смокинови листа за разреждане е готов.