Начин на приготвяне
Пресейте брашното и го сложете в дълбока купа. В средата направете кладенче, където се слагат солта, захарта и олиото. Кубчето мая се разтваря в 100 мл от млякото и се разбърква добре, докато се получи еднородна смес, след което се налива в кладенчето при останалите продукти.
Най-накрая се чуква 1 яйце и започва омесването, като се налива по малко от останалото прясно мляко, за да може постепенно продуктите да се съединят. Тестото се оставя настрани за 30 минути, покрито с памучна кърпа, за да почине и втаса. През това време от яйцата, киселото мляко и сиренето се приготвя плънка, като се объркват добре.
Готовото тесто се разделя на топки. Всяка от тях се разточва с дебелина 1 см, намазва се с разтопено масло или маргарин и се реже на дялове, от които ще се оформят питчиците. По желание може да разрежете и по-тънки триъгълници и да направите кифлички.
В средата на всека част тесто се слага по 1 ч.л. от плънката, овива се добре, така че да заприлича на питка.
Готовите питки се редят в тавика, намазана предварително с мазнина. Между тях трябва да има разстояние поне един пръст.
Преди да се изпекат се оставят за още 20 минути да втасат, след което се мажат с жълтък. На всяка питка се слага малко парченце краве масло или маргарин, поръсват се със сусам и се пекат в предварително умерено загрята фурна на 200 градуса. Питките с яйца и сирене са готови след около 30-40 минути.