Начин на приготвяне
Месото се нарязва на тънки филийки и към него се прибавят тънко нарязаната сланина, солта и едро смлените черен пипер и кимион. Сместа се разбърква добре, след което с нея се напълва плътно, почистеното шкембе.
Напълненото шкембе се зашива със здрав конец, натрива се със ситна сол, поставя се между две дъски и се притиска отгоре с тежест.
Така престоява един месец, като от време на време се обръща. След това се измива със студена вода, поръсва се с дървена пепел и се окачва на проветриво място.
Банският старец се поднася нарязан на тънки филийки.
Коментари
Никога, явно, не сте виждали на живо как се прави Бански старец. За целта трябва да влезете, в която и да е къща в Банско около Коледа и то, ако е достатъчно студено навън.
Всичко друго за нарязването на месото на колелца и др. измишльотини правят от този месен уникат бански старец, но от БАН.