Начин на приготвяне
Измийте патладжаните и разрежете по дължина през средата, за да се получат нещо като 8 бр. лодки.
С остър нож внимателно направете диагонални разрези през сърцевината на патладжана.
Разтворете разрезите леко и поръсете обилно със сол. Оставете поне за 20 минути, за да се отдели горчивия сок.
След като това време изтече, измийте под течаща студена вода, отцедете с леко притискане. Подсушете с кухненска хартия.
Така обработените патладжани поставете в олио в тиган и запържете за кратко първо със сърцевината към тигана, след това и от другата страна.
Оставете патладжаните да се охладят и с помощта на лъжица изгребете сърцевината и я запазете за след това.
Свинското месо нарежете на малки парчета, посолете със сол, черен пипер, червен лют пипер и кимион и поставете в купа. Добавете в купата ситно нарязан кромидия лук, олио и разбъркайте отново. Оставете месото да се маринова поне за 20 минути.
След това сложете в тиган да се запържи заедно с лука, като добавите малко олио. Оставете 2-3 минути да се запържи, преди да разбъркате.
Поетапно добавете първо скилидките чесън, нарязани на едро, наситнените морков, червена и зелена чушка, сърцевината от патладжана и най-накрая - обелените и накълцани на ситно домати и бялото вино. Намалете котлона и при леко разбъркване гответе още няколко минути.
Прехвърлете издълбаните патладжани в предварително леко намазана с олио тавичка, с помощта на лъжица ги напълнете с плънката от тигана и печете на средна решетка в предварително загрята фурна с включен вентилатор около 30 минути на 180 градуса.
Когато са готови, поднесете със стръкчета прясна мащерка.
Сервирайте патладжаните с кавърмата веднага горещи или по-късно охладени.
Ако рецептата ти харева, опитай и другите ни предложения за кавърма, вкусно имамбаялдъ или тези разкошни пълнени патладжани.