Начин на приготвяне
Картофите се обелват и нарязват на кубчета. Морковите се измиват хубаво и се нарязват на кръгчета.
Броколите също се измиват и всички зеленчуци се слагат в тенджера и се заливат с вода.
Тя се посолява леко и всичко се слага да се свари. Щом се сварят зеленчуците, се изцеждат от водата, като тя не се изхвърля, може да се налее малко от нея за по голяма сочност на крокетите.
Лукът се почиства от люспите и се настъргва. Всички сварени зеленчуци се намачкват с вилица и към тях се добавят галетата и настърганият лук.
Разбърква се, докато се получи хубава гледка смес. Ако е много гъста, тогава се добавя малко от водата, в която са врели зеленчуците.
Щом сместа е готова, с ръце се оформят крокети и се подреждат в тава, застлана с хартия за печене.
Накрая крокетите от картофи се намазват с олио и се пекат във фурна, загрята на 150 °C за около 15 до 20 минути.
Постните крокети са подходящи и за захранване на бебе.