Начин на приготвяне
В голяма купа смесете каймата с нарязания на ситно лук.
Добавете измития ориз и подправките.
Размесете старателно с ръце.
Измийте лозовите листа.
Вземете голяма тенджера и сложете на дъното няколко лозови листа и скилидките чесън.
Във всеки лист (по-гладката им страна е обърната навън) поставете по около 1 ч.л. плънка, завийте и сложете в тенджерата (сгънатата страна трябва да е отдолу).
Така пригответе всички листа, докато плънката за лозовите сармички свърши.
Налейте вода, да покрие станимашките сарми, поставяте чиния, обърната с дъното нагоре, и сложете тенджерата отначало на силен огън, а щом кипне, я оставяте на бавен да „къкри“.
Варите станимашки лозови сарми около час и половина - до готовност.