Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и бисквити»Меденки»Празнични меденки с какао

Празнични меденки с какао

Росица ПетроваРосица Петрова
Експерт
3732k5k1
Празнични меденки с какао
Снимка: Росица Петрова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
35 мин.
Порции
25
"Празнични меденки с печати - ето как да си създадате още по-добро настроение за празниците"

Необходими продукти

  • яйца - 1 брой
  • брашно - 250 грама
  • мед - 2 с.лъжици
  • пудра захар - 100 грама
  • канела - 1/2 ч.л.
  • сода - 1/2 ч.л.
  • какао - 1 - 2 с.л. (за потапяне на печатите)
  • олио - 50 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо пресейте в купа брашното. Добавете содата, канелата и пудрата захар, разбъркайте.

Към сухите съставки сипете олиото и меда, чукнете вътре яйцето. Постепенно замесете меко и нелепнещо тесто.

Набрашнете плота и разточете тестото на кора с дебелина 3-4 мм.

С чаша или ринг (диаметър 6 см) изрежете кръгове.

Съберете изрезките, замесете ги пак и отново разточете и изрежете.

В плитка чиния сипете 2 лъжици какао.

Вземете си подготвените печати за меденките и ги потапяйте в какаото, след което леко изтупвайте. Притиснете ги върху изрязаните кръгове.

Сложете хартия за печене в две тави. Наредете на разстояние меденките.

Загрейте фурната на 180 градуса и ги изпечете до готовност - около 7-8 минути.

Охладете и съхранявайте в плътно затворена кутия. По желание може да ги слепите с течен шоколад или сладко по избор.

Празничните меденки с какао са готови.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: