Начин на приготвяне
За топчетата за супа настържете на ситно с ренде 1/3 от моркова и половината глава кромид лук.
Смесете с каймата, добавете измития и отцедения от водата ориз, белтъкът, подправки на вкус - сол, черен пипер, ситно нарязан магданоз, сушени чубрица и мащерка.
Разбъркайте каймата и оформете топчетата с намаслени с олио ръце. Накрая оваляйте всяко топче в брашно.
Сложете в тенджера 2, 5 литра вода да заври. След като водата заври, сложете 1 чаена лъжица сол и 2-3 супени лъжици олио.
След като водата заври под ключ, добавете в нея нарязаните на дребно половинка кромид лук и морков. След като супата топчета, заври, се пускат топчетата от кайма едно по едно. Щом топчета изплуват на повърхността, поръсете със сушени чубрица и мащерка и оставете супата да покъкри около 25-30 минути на слаб котлон.
За застройката в купа отсипете 1-2 черпака от бульона на супата, изчакайте да поизстине малко и в нея разбийте киселото мляко, брашното, жълтъка и наситнената скилидка чесън.
Добавете към къкрещата супа като бъркате непрекъснато.
Оставете още няколко минути на котлона и след това поръсете обилно с нарязан на ситно магданоз, овкусете при нужда със сол и черен пипер на вкус любимата супа топчета :)
Добър апетит!