Начин на приготвяне
Разтворете маята в затоплената вода, която сте смесили с топлото мляко. Добавете 3 лъжици от брашното и цялата захар. Разбъркайте и покрийте купата, оставете на топло място, за да се активира - необходими са около 20 минути.
В подходяща купа разбийте яйцата с киселото мляко, добавете олиото, солта и вече активираната мая.
Постепенно започнете да добавяте пресятото брашно и замесете меко и еластично тесто.
Вземете 40 грама от маслото и го вложете в тестото, като не спирате да месите.
Покрийте готовото тесто с кърпа и оставете да втаса за около час.
Разделете го на 15 еднакви по размер топки. Всяка топка оформете на фитил и навийте на руло.
Поръсете рулата с брашно и разточете на кора с диаметър около 22 см.
Загрейте сач, намазнете го с олио изпечете пърленките. Котлонът не бва да е твърде силен, за да не изгорят отвън, а вътре да останат сурови.
Всяка пърленка намазвайте с масло, за да омекне.
Неустоимите пърленки с кисело мляко и масло са готови.