Начин на приготвяне
Скумриите се почистват от вътрешностите, отстраняват се главите, опашките и перките и се измиват хубаво под течаща студена вода.
С помощта на остър нож се правят прорези отстрани по кожата на рибите.
Отрязват се две големи парчета алуминиево фолио и във всяко с поставя по една скумрия. Рибите се пръсват в коремчетата и по кожата със сол, черно пиперче, стрити сушени билки (босилек, магданоз, мащерка, розмарин) и едро смляно чили на вкус.
Чесънът се скълцва на ситно и се разпределя в прорезите по кожата и в коремчетата на рибите. Накрая се полива всяка скумрия със супена лъжица - две зехтин отвътре и по кожата и фолиото се завивана пакетче.
Рибите се прехвърлят в тавичка, в предварително загрята на 180 °C фурна, на средна решетка и включен вентилатор.
Пекат се около 25 - 30 минути според големината на самите печени риби.
Накрая фолиото може да се разтвори и скумриите да се върнат във фурната за десетина минути, докато хванат апетитен загар.
Поднасят се топла печена скумрия във фолио на фурна в компанията на картофена салата или друга свежа зеленчукова салата по ваш избор.
Добър апетит!