Начин на приготвяне
Бялата част на праза се сварява за 20 минути в солена вода. Преместват се в купа с ледена вода и се изваждат, за да се отцедят.
Приготвя се сос, като авокадото се почиства от кората и се маха костилката. Нарязват се на парченца и се напръскват с лимоновия сок.
Лукът се нарязва на ситно. Авокадото и лукът се пасира, добавя се сметаната и чили сосът. В правоъгълна форма се слага прозрачно фолио, така че краищата да висят навън.
Празът се нарязва на парчета с дължината на формата. Нареждат се в един слой, поръсват се със сол. Отгоре се нарежда втори ред и се поръсва със сол. Слага се още праз, покрива се с фолиото, обръща се върху дъска и се изтръсква от формата.
Отгоре се слага тежест и се оставя в хладилника за 6 часа. Вади се от фолиото и се реже с остър нож на парчета с дебелина 1 сантиметър. Поливат се със сос от авокадо.
Коментари