Ezine.bg»Рецепти»Сладка»Малиново сладко с два вида захар

Малиново сладко с два вида захар

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Новак
822693k
Малиново сладко с два вида захар2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
5
"Едно дъхаво и неустоимо вкусно малиново сладко Подходящо за филийка, за сладкиши или за директно похапване от бурканчето"

Необходими продукти

  • малини - 3 кг
  • пудра захар - 800 грама
  • захар - 1 кг
  • лимонена киселина - 1.5 ч.л.
  • лимонов сок - от 1 лимон
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте и почистете хубаво малините. Прехвърлете в подходящ съд с високи стени (може йена глаза, емайлиран или стъклен съд).

Посипете ги равномерно с двата вида захар и ги полейте с лимоновия сок - така ще се запази цветът им по време на варенето. Имайте предвид, че количеството захар зависи от вкуса на вашето семейство - в случая тя е по-малко, така че ако искате повече сладост, трябва да я увеличите.

Покрийте хубаво съда със стреч фолио и го приберете в хладилник, където трябва да престои 48 часа.

Няколко пъти изваждайте съда и разбърквайте малините с помощта на дървена лъжица. Така ще се отдели и сироп, поради което не е необходима вода при варенето.

На следващия ден с решетъчна лъжица внимателно извадете плодовете, а отделения сироп сипете в емайлиран съд.

На бавен огън загрейте плодовия сироп, като не спирате да бъркате. Варете около 20 минути, след което оставете да се охлади. По време на варенето не е необходимо да обирате пяната, а може просто да потупвате с лъжицата - така тя ще изчезне.

След 1-2 часа добавете малините към сгъстения сироп и разбъркайте. Отново загрейте на умерен огън и варете сладкото до желаната от вас гъстотата.

В последните 10 минути от варенето добавете лимонената киселина.

Затопете бурканчета и насипете вътре сладкото. Обърнете ги с капачката надолу и покрийте с кърпа, за да се охлаждат постепенно.

Малиновото сладко с два вида захар е готово.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: