Начин на приготвяне
Измийте и почистете хубаво малините. Прехвърлете в подходящ съд с високи стени (може йена глаза, емайлиран или стъклен съд).
Посипете ги равномерно с двата вида захар и ги полейте с лимоновия сок - така ще се запази цветът им по време на варенето. Имайте предвид, че количеството захар зависи от вкуса на вашето семейство - в случая тя е по-малко, така че ако искате повече сладост, трябва да я увеличите.
Покрийте хубаво съда със стреч фолио и го приберете в хладилник, където трябва да престои 48 часа.
Няколко пъти изваждайте съда и разбърквайте малините с помощта на дървена лъжица. Така ще се отдели и сироп, поради което не е необходима вода при варенето.
На следващия ден с решетъчна лъжица внимателно извадете плодовете, а отделения сироп сипете в емайлиран съд.
На бавен огън загрейте плодовия сироп, като не спирате да бъркате. Варете около 20 минути, след което оставете да се охлади. По време на варенето не е необходимо да обирате пяната, а може просто да потупвате с лъжицата - така тя ще изчезне.
След 1-2 часа добавете малините към сгъстения сироп и разбъркайте. Отново загрейте на умерен огън и варете сладкото до желаната от вас гъстотата.
В последните 10 минути от варенето добавете лимонената киселина.
Затопете бурканчета и насипете вътре сладкото. Обърнете ги с капачката надолу и покрийте с кърпа, за да се охлаждат постепенно.
Малиновото сладко с два вида захар е готово.