Ezine.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Лютеница»Айвар с печен пипер и патладжан

Айвар с печен пипер и патладжан

НалиНали
Копирайтър
1085242662
Айвар с печен пипер и патладжан3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
180 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
230 мин.
Порции
18
"От тези килограми пипер и патладжан излиза около 15- 18 малки бурканчета щастие за зимата"

Необходими продукти

  • червен пипер - 5 кг
  • патладжани - 2.5 кг
  • кимион - 1 ч.л
  • оцет - 200 мл
  • олио - 200 мл
  • захар - 300 г
  • сол - около 4 с.л. може и на вкус
  • босилек - 1 с.л. сух
  • вода - 4 в.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Това е една стара рецепта за айвар, която приготвям всяка есен. Наричана още сръбска лютеница.

Започваме първо с червения пипер, който измиваме и изчистваме семките разпределяме върху една тава, покрита с хартия за печем на два или три етапа, зависи колко ви е голяма тавата.

Печем във фурната за по около 20-30 минути, докато се изпекат от двете страни добре. Печеният пипер слагаме в една голяма тенджера и отгоре покриваме капака добре, за да се задуши хубаво. После идва ред на патладжана, който пак по същия начин хубаво се измива и се нарежда върху тава покрита с хартия за печем - пак по същия начин за 30 минути във фурната 180 °C, и тях по същия начин като пипера и слагаме в тенджера и покриваме с капак.

След няколко часа, когато вече са задушили хубаво зеленчуците, почваме да белим червения пипер от люспите, по същия начин изчистваме и загорялата кора на патладжана и вадим вътрешността.

Всичките зеленчуци ги смиламе в машина за смилане на кайма на най-дребното сито.

В една голяма тенджера, която е около 6 или 7 л, добавяме оцет, сол, захар, вода, олио и сух босилек. Слагаме на котлона сместа, за да заври, вътре в тази марината изсипваме печените и смлени зеленчуци и се започва едно сериозно бъркане.

Тука процесът е малко по деликатен и сложен, защото сместа е много гъста и се бърка постоянно без прекъсване, за да не загори, много пръска и затова трябва да сме с някакви ръкавици или да си предпазим ръката с някаква кърпа.

На среден огън разбъркваме Айвара за около 45 минути, докато всичко стане на една хубава еднородна смес.

Топлият Айвар го разсипваме в малки бурканчета.

От тези килограми пипер и патладжан излиза около 15- 18 малки бурканчета.

Запечатваме хубаво бурканите с Айвар и ги варим за 10 минути само за капачките. Ще добавя снимка и на бурканите, да видите грамажите им - около 180 или 200 са за този Айвар с печен пипер и патладжан.

Рейтинг

4
52
40
30
21
10
Дай твоята оценка: