Начин на приготвяне
Това е една стара рецепта за айвар, която приготвям всяка есен. Наричана още сръбска лютеница.
Започваме първо с червения пипер, който измиваме и изчистваме семките разпределяме върху една тава, покрита с хартия за печем на два или три етапа, зависи колко ви е голяма тавата.
Печем във фурната за по около 20-30 минути, докато се изпекат от двете страни добре. Печеният пипер слагаме в една голяма тенджера и отгоре покриваме капака добре, за да се задуши хубаво. После идва ред на патладжана, който пак по същия начин хубаво се измива и се нарежда върху тава покрита с хартия за печем - пак по същия начин за 30 минути във фурната 180 °C, и тях по същия начин като пипера и слагаме в тенджера и покриваме с капак.
След няколко часа, когато вече са задушили хубаво зеленчуците, почваме да белим червения пипер от люспите, по същия начин изчистваме и загорялата кора на патладжана и вадим вътрешността.
Всичките зеленчуци ги смиламе в машина за смилане на кайма на най-дребното сито.
В една голяма тенджера, която е около 6 или 7 л, добавяме оцет, сол, захар, вода, олио и сух босилек. Слагаме на котлона сместа, за да заври, вътре в тази марината изсипваме печените и смлени зеленчуци и се започва едно сериозно бъркане.
Тука процесът е малко по деликатен и сложен, защото сместа е много гъста и се бърка постоянно без прекъсване, за да не загори, много пръска и затова трябва да сме с някакви ръкавици или да си предпазим ръката с някаква кърпа.
На среден огън разбъркваме Айвара за около 45 минути, докато всичко стане на една хубава еднородна смес.
Топлият Айвар го разсипваме в малки бурканчета.
От тези килограми пипер и патладжан излиза около 15- 18 малки бурканчета.
Запечатваме хубаво бурканите с Айвар и ги варим за 10 минути само за капачките. Ще добавя снимка и на бурканите, да видите грамажите им - около 180 или 200 са за този Айвар с печен пипер и патладжан.