Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Празнични сарми с бял сос

Празнични сарми с бял сос

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8822k17k
Празнични сарми с бял сос4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
105 мин.
Общо
130 мин.
Порции
4

Необходими продукти

  • кисело зеле - 900 г листа
  • доматено пюре - 4 с.л.
  • олио - 5 с.л.
  • лук - 1 глава
  • моркови - 1 бр.
  • захар - 1 ч.л.
  • черен пипер - 2 щипки
  • чубрица - 2 с.л.
  • сол - на вкус
  • Заливка
  • заквасена сметана - 200 г + за гарниране при поднасяне
  • яйца - 2 бр.
  • сол - 1 щипка
  • черен пипер - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете лука на ситно и го запържете в тиган със сгорещена мазнина. Настържете вътре моркова и след няколко минути добавете доматеното пюре и захарта.

Сипете измития вече ориз и налейте 1 к.ч. вода.

Щом я поеме, сипете още една.

Овкусете с черен пипер и чубрица.

Сложете малко от плънката във всички зелеви листа и ги завийте плътно.

Подредете зелевите сарми в голяма тенджера върху зелеви листа.

Отгоре също ги покрийте със зелеви листа и налейте вода и зелева чорба - сармите трябва да са покрити.

Затиснете сармите с чиния и ги сложете на слаб огън за 1 час и половина.

Поднесете ги по желание със заливка от яйца, сол, пипер и заквасена сметана.

Празничните сарми с бял сос са много вкусни.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: