Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Шоколадови торти»Празнична шоколадова торта с орехи

Празнична шоколадова торта с орехи

Росица ПетроваРосица Петрова
Експерт
3732k5k1
Празнична шоколадова торта с орехи
Снимка: Росица Петрова
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8

Необходими продукти

  • блат
  • яйца - 4 бр.
  • кафява захар - 100 г
  • захар - 50 г бяла
  • масло - 125 г
  • какао - 2 с.л.
  • орехи - 150 г
  • глазура
  • шоколад - 80 г
  • прясно мляко - 5 с.л.
  • олио - 2 с.л.
  • за декорация
  • ядки
  • шоколадови перли
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пригответе си малка форма за печене с диаметър 18-20 см.

Яйцата и маслото трябва да са със стайна температура.

Смелете орехите в блендер на кратки пулсации. Нека не са много ситно смлени.

Разделете белтъците и жълтъците на яйцата.

В купа сложете маслото, което трябва да е меко, и двата вида захар. Разбийте с миксер за няколко минути.

След това добавете жълтъците един по един, като разбивате след всеки добавен.

Накрая прибавете какаото и отново разбъркайте.

От тази смес заделете 1/3. Тя ще ви е необходима за измазване на тортата.

Към останалия 2/3 крем добавете орехите и разбъркайте, колкото да се смесят.

Разбийте белтъците с щипка сол на сняг. Започнете да ги прибавяте към шоколадовата смес на части като бъркате с шпатула.

Покрийте формата, в която ще печете, с хартия за печене и изсипете сместа за блата.

Заравнете и сложете да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за 20 минути, до суха клечка.

След изпичане освободете блата от формата и махнете хартията, след което охладете върху решетка.

Напълно охладения блат намажете със заделения по рано крем и сложете в хладилник за поне 30 минути.

През това време си пригответе глазурата.

Начупете шоколада и прибавете към него прясното мляко и олиото. Сложете ги в съд на водна баня да се разтопи шоколада и сместа да стане гладка. Охладете за кратко и след това залейте тортата с тази глазура.

Декорирах тази шоколадова торта с филиран бадем и шоколадови перли.

Върнете в хладилника за няколко часа, най-добре за една нощ.

След което се насладете на празнична шоколадова торта с орехи.

Да ви е сладко!

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: