Начин на приготвяне
Затоплете прясното мляко и разтворете в него маята и захарта. Разбъркайте и оставете за 10 минути, докато маята се активира. Прясното мляко може да замените с вода, но на мен лично с мляко ми харесва повече.
В купа пресейте брашното. Добавете към него солта, овесените трици и смляно ленено семе. Разбъркайте и оформете кладенче.
Прибавете сместа с маята и зехтина и замесете меко тесто.
Готовото тесто покрийте със стреч фолио и оставете да втаса за около час. Трябва да удвои обема си.
След това набрашнете работния плот и разточете тестото на кръгла кора с диаметър приблизително 32-34 см.
Поставете разточения блат за пица в тава, предварително намазана с малко олио.
Намажете с лютеница или домашен сос за пица. Гарнирайте пицата с плънка по желание и сложете да се пече в загрята фурна на 250 градуса за 15 минути до готовност.
След това нарежете и поднесете тази вкусна, здравословна домашна пица с блат от лимец.
Добър апатит!