Ezine.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Печено прасенце»Печено прасенце за празничната нощ

Печено прасенце за празничната нощ

Стоянка  РусеноваСтоянка Русенова
Ветеран
9384k7k6
Печено прасенце за празничната нощ
Снимка: Стоянка Русенова
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
140 мин.
Порции
8

Необходими продукти

  • прасенце - 1 бр.
  • масло - 125 гр
  • лимон - 1 бр. сока
  • бира - 1 ч.ч
  • черен пипер
  • червен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Прасенцето изчистваме и измиваме старателно.

Намазваме с половината масло, като посоляваме, поръсваме с черен и червен пипер както отвътре, така и отвън.

Така готовото прасенце оставяме да престои за около 1 час със всички подправки.

За да се запази формата му, можем да сложим празна консервена кутия в коремната кухина, за да си остане така подуто.

Вземаме си тава, достатъчно голяма, за да побере цялото прасенце, слагаме кръстосани лозови пръчки и изсипваме равни части вода и бира и поставяме прасенцето върху тях.

Мажем печеното свинско на всеки 15 минути с останалото масло и соса, който се е получил около него.

Печенето прасенце за празничната нощ продължава за около 2 часа на умерена фурна, но много зависи и според големината на прасенцето.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: