Начин на приготвяне
Прасенцето изчистваме и измиваме старателно.
Намазваме с половината масло, като посоляваме, поръсваме с черен и червен пипер както отвътре, така и отвън.
Така готовото прасенце оставяме да престои за около 1 час със всички подправки.
За да се запази формата му, можем да сложим празна консервена кутия в коремната кухина, за да си остане така подуто.
Вземаме си тава, достатъчно голяма, за да побере цялото прасенце, слагаме кръстосани лозови пръчки и изсипваме равни части вода и бира и поставяме прасенцето върху тях.
Мажем печеното свинско на всеки 15 минути с останалото масло и соса, който се е получил около него.
Печенето прасенце за празничната нощ продължава за около 2 часа на умерена фурна, но много зависи и според големината на прасенцето.