Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Яхния»Яхния от целина с бял сос

Яхния от целина с бял сос

IvankaIvanka
Новак
8452
Яхния от целина с бял сос2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
8-10

Необходими продукти

  • целина - 5 - 6 гл.
  • олио - 1/2 ч.ч. (зехтин)
  • брашно - 5 с.л.
  • лимони - 1/2 бр.
  • черен пипер - 1 ч.л. (счукан)
  • лимонтузу - 1/2 ч.л.
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелваме, измиваме и нарязваме целината на парченца. Сваряваме я в 2 л. подсолена вода. Отцеждаме я и нареждаме сварените парченца в широка чиния.

Загряваме мазнината и слагаме в нея брашното. Постоянно разбъркваме докато брашното придобие златист цвят, след което разреждаме с бульона от сварената целина.

Полученият сос варим до сгъстяване. Махаме от огъня и подправяме с лимонената киселина.

Изсипваме готовият сос върху целината.

Поръсваме ястието със счукан черен пипер и го поднасяме с резенче лимон.

Рейтинг

4.3
52
40
31
20
10
Дай твоята оценка: