ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Содени Питки»Соден хляб с газирана вода

Соден хляб с газирана вода

marcheva14marcheva14
Новак
36673k18
Соден хляб с газирана вода
Снимка: marcheva14
1 / 2
24/11/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне15 мин.
Готвене45 мин.
Общо60 мин.
Порции6

Необходими Продукти

  • брашно - около 500 - 550 грама
  • газирана вода - 300 мл
  • олио - 3 с.л. + 3 лъжици за потапяне на питката
  • бакпулвер - 10 до 15 г
  • сода бикарбонат - 2 ч.л. равни
  • захар - 1 ч.л. кристална
  • ябълков оцет - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете директно в купата на миксера бакпулвера със солта, содата, оцета, олиото, газираната вода и захарта.

Постепенно започнете да добавяте брашното и първо месете на ниска скорост. Когато брашното се усвои, може да пуснете на средна скорост. Месете 10-тина минути.

Накрая трябва да получите меко и нелепнещо тесто. Прехвърлете го в купа, която сте намазнили с 3-4 лъжици олио.

Покрийте купата с фолио за свежо съхранение и приберете в хладилника за поне 1 час (най-добре за цялата нощ).

Извадете от купата готовото тесто и с остър нож направете разрез на кръст. Посипете с брашно, което пресявате през цедка.

Прехвърлете содения хляб в дълбока тенджера (която може да се слага във фурната).

Загрейте фурната на 200 градуса. Печете хляба 5 минути, след което намалете градусите на 200 и печете още 20-25 минути.

Махнете капака и печете още 10-тина (максимум 15) минути.

Напръскайте готовия хляб с вода и задушете с чиста кърпа.

Соденият хляб с газирана вода е готов.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: