Медени панделки

IlariaIlaria
Новак
59762531
Медени панделки2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
45 мин.
Порции
24 бр.

Необходими продукти

  • брашно - 900 г
  • мая - 1 с.л. суха
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • масло - 75 г
  • зехтин - 5 с.л.
  • шафран - 6 нишки
  • вода - 150 мл гореща
  • яйца - 2 бр.
  • мед - 450 г светъл
  • канела - 2 ч.л.
  • сусам - 5 с.л. препечени семена
  • олио - за пържене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накиснете шафрана в 150 мл гореща вода. В отделен съд смесете маята със солта и захарта и ги поръсете с 4 с.л. топла вода. Разбъркайте добре до получаването на еднородна смес и оставете на топло за 15 минути.

Разбийте маслото, зехтина яйцата и оцета. Пресятото брашно се сипва в подходящ съд. В центъра му се прави дупка, в която се слага яйчената смес и малко от шафранената вода. Замесва се гладко еластично тесто. При нужда може да се добави още от шафрановата вода.

Разделете тестото на 6 топки. Всяка топка се разточва на правоъгълник със страни 20х25 см. Правоъгълниците се разделят на четири по-малки правоъгълници. Всеки от по-малките правоъгълници се срязва на 6 панделки, като се оставя поне 6 мм несрязана ивица от двата края.

Двете ивици се залепят една за друга. Получените панделки се пържат в сгорещено олио до готовност. Медът се смесва с канелата и се загрява. Готовите панделки се потапят за кратко в сгорещения мед, поръсват се със сусам и се поднасят.

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: