Начин на приготвяне
Почистете и изпечете патладжаните и чушките. Най-добре в чушкопек, а ако имате възможност - на огън. Поставете ги в съд с капак за 30 минути и след това обелете и отцедете.
Доматите също обелете и нарежете на дребни кубчета.
Смелете чушките и патладжаните в месомелачка или в блендер.
В голям съд сложете смлените зеленчуци и доматите.
Варете сместа на средна степен на котлона около 20 минути, при непрекъснато бъркане.
След това добавете солта, захарта, оцета и олиото и варете още 20 минути. Бъркайте постоянно.
Малко преди да свалите от котлона добавете чесъна, предварително нарязан на ситно.
Насипете готовото кьопоолу в чисти и сухи буркани, след което стерилизирайте за 15-20 минути от момента на завиране на водата.
От това количество направих 6 буркана с вместимост 350 мл.
Поднесете тази вкусна разядка, поръсена с нарязан пресен магданоз.
Кьопоолуто с чушки в буркани за зимата е готово.
В сезона на патладжаните опитай и тези неотразими разядки с патладжан - оригиналната баба гануш и гръцката мелидзаносалата.