Начин на приготвяне
Измийте доматите и нарежете наполовина, почистете от бялото. Нарежете чесъна и лука. Запържете ги в олио в голяма тенджера до прозрачност.
Сипете доматите и разбъркайте. Оставете да се готви на среден котлон. Махнете капак и гответе до изпаряване на течността под нивото на доматите.
Пасирайте хубаво и овкусете доматения сос с оцет, сол, захар, разбъркайте. Върнете на котлона за още 5 минути. Може да добавите ригана и черния пипиер.
Напълнете вкусния сос в бутилки или буркани с капачки. Нека през това време той да си къкри на котлона. Щом напълните шишетата, ги обърнете с капачката надолу. Оставете за 20 мин.
Обърнете и оставете да изстине. Съхранявайте домашния сос за спагети и пица в бутилки на хладно място.