Начин на приготвяне
Сложете маята заедно със захарта в леко затоплено мляко и я оставете настрана, за да шупне.
Пресейте брашното, изсипете го на плота и направете кладенче - добавете в него шупналата мая, зехтина, солта и затоплената леко вода.
Замесете нелепнещо тесто и го оставете за около 50 минути в намазнен съд, за да втаса.
Разделете го след това на две равни части - разточете едната на тънка кора с дървена точилка и разпределете отгоре парченца сирене проволоне. Поръсете и с риган.
Разточете втората част със същата дебелина и покрийте първата - защипете краищата им, така че да се запечатат.
Направете вдлъбнатинка на повърхността с пръст, за да прилича точно на класическата фокача.
По желание отгоре може да поръсите с още риган и едра сол.
Сложете я да се пече за около 25 минути на 180 °C до златисто.
Традиционната италианска фокача с проволоне е много вкусна.
Добър апетит!