Ezine.bg»Рецепти»Риба»Печена риба»Сьомга с киноа на тиган

Сьомга с киноа на тиган

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8832k17k
Сьомга с киноа на тиган3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
18 мин.
Готвене
38 мин.
Общо
56 мин.
Порции
4
"По-вкусна рибка от сьомгата няма и точно по тази причина си я готвим по различен начин всяка седмица"

Необходими продукти

  • сьомга - 600 г филе с кожа
  • зехтин - 2 с.л.
  • сол - 4 щипки
  • бял пипер - 4 щипки
  • за киноата
  • киноа - 180 г
  • гъби - 100 г печурки + 140 г кладница
  • лук - 100 г
  • бяло вино - 100 мл
  • чесън - 2 скилидки
  • зехтин - 85 г
  • розмарин - 2 стръка
  • дафинов лист - 1 бр.
  • вода - 450 мл
  • още
  • зелена салата
  • лимони
  • черен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Киноата измийте и прецедете с цедка. Запържете наситнени чесън и лук в зехтин.

Двата вида гъби също се почистват и режат на дребно. Задушете ги заедно с розмарина и дафиновия лист за десет минути.

Добавете киноата, бялото вино, сол, а после минутка и водата. Варете киноата за 18 минути, не трябва да има течност.

През това време обърнете внимание на сьомгата. Първо, ако има кости, я почистете. После я натъркайте със сол и бял пипер. За да я запечете, ще ви трябва тиган с незалепващо покритие.

Сложете 1-2 с.л. зехтин. Сьомгата се пече първо с кожата надолу за 2-3 минутки, после обратно. Трябва да стане златиста.

Сипете от гарнитурата с киноа, поръсете с черен пипер и сложете печената риба.

Сьомгата с киноа на тиган е готова и много, много вкусна!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: