Начин на приготвяне
Накиснете лимеца във вода от предната вечер, измит много добре. Хубаво е да престои за освен часа или за едно денонощие, като сменяте водата му няколко пъти.
В тенджера сипете захарта и прясното мляко, оставете да се стоплят до разтваряне на захарта. Сипете канелата и лимеца. Намалете температурата на котлона като разбърквате сместа непрекъснато.
Ще отнеме до 10 мин., ако е бил предварително накиснат и до половин час, ако не е.
Когато е сварен, прецедете, но запазете течността. Половината от лимеца се слага при млякото и се пасира. После се слага останалата част заедно с розовата вода.
Върнете тенджерата на огъня до получаване на необходимата гъстота на вкусното ашуре.
Разпредете в малки купи лимецовото ашуре с канела и розова вода и поднесете сега или след като се охлади. Ако желаете, може да го поръсите със смлени ядки по избор.