Начин на приготвяне
Започнете с приготвянето на тестото. Сипете брашното със солта в купа, налейте зехтина и виното.
Постепенно замесете меко и гладко тесто. Оставете го да си почине за 10-тина минути. Ако видите, че е прекалено меко, добавете още малко брашно.
Разточете готовото тесто на тънка кора. Сложете я във форма за тарт, която е с диаметър 28 см и падащо дъно. Внимателно притиснете с пръсти, за да полепне по стените и дъното на формата. С вилица направете дупчици, за да не се надуе по време на печенето.
Включете фурната на 180 градуса. Изпечете блата за 10-12 минути.
Междувременно пригответе плънката за тарта. Измийте и наситнете всички зелении, както и пресния чесън и лука. Загрейте зехтина в тиган и задушете зеленчуците, като ги овкусите с щипка сол.
Натрошете на ситно сиренето върху блата, отгоре сложете задушените зелении. Разбийте яйцата заедно с киселото мляко и залейте отгоре.
Върнете соления пай във фурната. Печете го още 20-тина минути, за да стегне плънката и да се получи приятен загар.
Богатият пролетен тарт за ценители е готов.