Особуко със свинско

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8822k17k
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
140 мин.
Порции
3
"Какво по-вкусно от топла порция особуко със свинско, поръсено по желание с пресен магданоз"

Необходими продукти

  • свинско особуко - 3 - 4 бр. (180 грама всяко)
  • картофи - 600 г пресни, малки
  • лук - 1 глава
  • моркови - 1 бр.
  • чушки - 1 бр.
  • домати - 2 бр.
  • портокали - 1 (сока и кората)
  • кафява захар - 1 с.л.
  • червено вино - 200 мл
  • бяло вино - 200 мл
  • телешки бульон - около 500 мл
  • брашно - 1 с.л.
  • зехтин - 90 - 100 мл (или олио)
  • дафинов лист - 1
  • индийско орехче - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
  • магданоз - пресен за поръсване (по желание)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Натъркайте парчетата месо с кост с кафява захар, черен пипер, малко сол и индийско орехче.

Сложете ги купа заедно с настърганата портокалова кора, дафиновия лист и залейте с портокаловия сок и двата вида вино. Оставете месото да се маринова на хладно за час.

Междувременно си подгответе зеленчуците.

Смелете на кашичка чушката, моркова и лука, а доматите обелете и настържете. Сгорещете зехтина и запържете зеленчуците с малко сол за около 4 минути.

Добавете и настърганите домати, а след 2 минутки - парчетата Особуко. Запържете за кратко от всяка страна, налейте маринатата.

Щом алкохолът се изпари след 2-3 минути, добавете бульона. Намалете огъня и варете на много тих котлон около 90 минути (под капак).

Наглеждайте и ако е необходимо, наливайте още бульон или вода. Може да добавите и допълнително количество индийско орехче и черен пипер.

Измийте пресните картофи и ги добавете към задушеното свинско. Овкусете с още малко сол и добавете размито в малко студена вода брашно.

Варете още 20-тина минути. Поднесете ястието топло, като може да поръсите с пресен магданоз.

Особукото със свинско е готово.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: