Начин на приготвяне
Маята се разтваря в част от водата заедно със захарта. Прибавя се брашно да се получи гъста каша.
Разбърква се добре и се остава на топличко да втаса.
Другите течни съставки (без мазнините) се смесват и с пресятото брашно и втасалата мая се замесва меко тесто.
Остава се в купа покрито с кърпа да втаса. Като удвои обема си, се разделя на 6 питки.
Мазнините се смесват и се разтопяват. Потапят се питките в мазнината и се разтеглят колкото дъното на тавата. Поставя се първата питка.
Върху нея се поръсва натрошено сирене и 2-3 лъж. от мазнината.
Така се разтеглят и останалите. Върху последната не се слага нищо. Нарязва се на квадрати и се остава за 20 мин да втаса.
Намазва се със разбития жълтък и се полива с останалата мазнина.
Може тутманикът да се поръси със семена.
Печете наложен тутманик със мас и сирене се на 180°C -35-40 мин