Начин на приготвяне
Сигурно всеки ще се учуди как така може да има карамел без захар. Е, ето че такъв може да се направи и макар да е различен, все пак на нашия десерт да не му липсва нищо.
Той се е приготвя сравнително бързо и лесно и е нужно само да смесите посочените съставки за него и да го загрявате до образуване на мехурчета и златист цвят. Не отнема повече от 5 минути на умерен огън и се разбърква от време на време.
Да, няма да се втвърди като истинския, но може да се полее крем карамела, след като е готов и обърнат в чиния. Ако ви се получи пък по- плътен, направо се налива в чашките за десерта.
За крема се разбиват яйцата и към тях се добавя подсладителят стевия. Налива се затопленото прясно мляко и се разбърква добре. Сместа по желание се опитва как е на сладост и се добавя още стевия, ако е нужно.
Налива се в огнеупорни чашки директно или, както споменахме - с малко от импровизирания карамел на дъното.
Чашките се подреждат в тава с вода за водна баня, като течността достига до половината на формите.
Пече се на 130 градуса за около 80-90 минути или докато стегне. Оставя се в изключената фурна до изстиване и след това се прибира в хладилник, за да се охлади преди сервиране.
Крем карамелът се обръща върху десертна чиния. Ако не иска да се отдели от чашката, по ръбчетата се минава с тънко ножче.
По желание се залива с още от карамела, като за целта може да се приготви и допълнително количество от него.
Да ви е сладко и вкусно, макар и без захар с този крем карамел без захар за диабетици:)