Начин на приготвяне
За тази рецепта се използва червено цвекло, приготвено по рецептата мариновано ферментирало цвекло.
По ваше желание може да използвате сварено или печено червено цвекло, предварително охладено.
Киселото мляко предварително се изцежда в тензух за няколко часа или за през нощта.
Цеденото кисело мляко се подправя с наситнения копър, пресования чесън, счуканите орехови ядки, шарлан и щипка сол.
Две от главите цвекло се нарязват на много ситно или се настъргват на ренде. Добавят се към цеденото мляко. Третата глава се нарязва с белачката за зеленчуци на тънки лентички и се заделя настрани за украса на тази празнична млечна салата.
Празничната млечна салата с мариновано цвекло се разбърква и прибира покрита за час в хладилника, за да се овкуси.
Млечната салата се поднася охладена, украсена с розички от лентичките мариновно цвекло.
Добър апетит!