Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Свински гърди с боб

Свински гърди с боб

Аника ВойтАника Войт
Експерт
2088171k1
Свински гърди с боб
Снимка: Аника Войт
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
140 мин.
Порции
6
"Ретро манджичка, на която всеки път се наслаждаваме - свински гърди с боб и аромат на домашен уют"

Необходими продукти

  • свински гърди - 700 г
  • боб - 300 г бял
  • лук - 2 глави стар
  • доматено пюре - 4 с.л.
  • олио - 2 с.л.
  • брашно - 2 с.л.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • джоджен - 1 с.л. сух
  • магданоз - за поръсване
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Предварително накиснете боба в студена вода и го оставете така да престои една вечер.

На сутринта излейте водата и го изплакнете добре.

Месото нарязваме на порции. Овалваме го в брашно и го запечатваме (запържваме по две минути на страна) в сгорещено олио.

Слагаме боба в дълбока тенджера, доливаме вода, колкото да го покрие с един пръст отгоре. Загряваме водата и оставяме да кипне.

Щом това стане, изливаме водата, наливаме нова студена и отново слагаме да кипне.

Когато заври, отново изливане водата и наливаме нова, този път около половин литър. Отново оставяме да кипне.

В това време нарязваме на ситно лука.

Добавяме го към боба. Оставяме да поври на бавен огън около половин час.

След това добавяме доматеното пюре, червения пипер и джоджена. Разбъркваме на често.

Щом боба вече е поуврял (в зависимост от сорта - между половин и един час), връщаме при него свинските гърди и подправяме със сол на вкус.

Оставяме месото и боба да поврат заедно 20 минути и изключваме котлона.

Свинските гърди с боб поднасяме с поръсен пресен магданоз.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: