Начин на приготвяне
1. Почистете и настържете на фино ренде ябълките. Смесете веднага с лимонов сок, за да не се оксидират.
Може и да ги смелите директно в блендер заедно с цитрусовия сок.
2. Добавете разбитите яйца и белтък с нишестето и щипка сол. Сипете фините кокосови стърготини, овесени ядки, прясното мляко, ванилията и разбъркайте. Смелете бадемите и орехите и прибавете и тях.
Сместа трябва да е по- гъста от такава за обикновени палачинки.
Тъй като няма брашно, яйцата ще служат като спойка. Ако е нужно добавете втори белтък.
3. Оставете сместа за ябълковите палачинки 15-20 минути, така овесените ядки ще понабъбнат.
4. Загрейте на умерен огън тиган с тънък пласт мазнина. Слагайте от ябълковата смес и разстилайте внимателно на сравнително тънък пласт в кръгла форма.
Не правете големи палачинки, тъй като са деликатни при обръщането и с по-малки тази работа задължително ще се улесни.
Не се отчайвайте, ако първата не се окаже сполучлива, наистина е трудно без брашно да се получи правилната спойка. Просто ако усетите, че на сместа и липсва още нишесте или още яйце, не се колебайте да добавите, докато улучите точната за вас пропорция.
Това е така, защото много зависи от сочността на ябълките и големината на яйцата.
5. Печете до златисто от всяка страна и за всяка следваща ябълкова палачинка си добавяйте в тигана по малко олио.
6. Поднесете ябълковите палачинки без брашно с мед, сладко или сиренце.
Подходящ би бил и шоколадов или карамелен топинг.
Задължително хапвайте тези вкусни палачинки, докато са топли.