Айвар Пикант

Росица ПетроваРосица Петрова
Експерт
3732k5k1
Айвар Пикант
Снимка: Росица Петрова
8 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
2

Необходими продукти

  • патладжани - 2 бр.
  • червена капия - 10 бр.
  • чесън - 2 скилидки
  • олио - 100 мл
  • оцет - 5 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • лют пипер - 1 ч.л. (на люспи)
  • черен пипер
  • магданоз
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Най-вкусният айвар става с печени на жарава чушки и патладжани. Така се получава айвар със страхотен пушен вкус.

Този път пекох зеленчуците в чушкопек. Това също е вариант, както и печени във фурна.

Готовите опечени чушки и патладжани още горещи сложете в тенджера с капак, за да се задушат.

След като се охладят, ги обелете и сложете в гевгир, да се отцедят.

След това нарежете на дребни парченца патладжаните, а чушките смелете в блендер на кратки пулсации. Целта е да останат на парченца, а не на пюре.

В тенджера или дълбок тиган сложете олиото, оцета, солта и захарта. Оставете да заври и прибавете първо нарязания патладжан. Бъркайте непрекъснато в продължение на 3-4 минути.

След това добавете печената капия и лютивия пипер. Оставете на слаб котлон за още 10 минути, като разбърквате периодично.

Накрая добавете ситно нарязани скилидки чесън, черен пипер и магданоз.

Махнете от котлона и оставете напълно да се охлади.

Преди консумация сложете айвара пикант в хладилник за един час и след това го поднесете на семейството си намазан върху филийка домашен хляб.

Добър апетит!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Подобни от медията