Начин на приготвяне
Най-вкусният айвар става с печени на жарава чушки и патладжани. Така се получава айвар със страхотен пушен вкус.
Този път пекох зеленчуците в чушкопек. Това също е вариант, както и печени във фурна.
Готовите опечени чушки и патладжани още горещи сложете в тенджера с капак, за да се задушат.
След като се охладят, ги обелете и сложете в гевгир, да се отцедят.
След това нарежете на дребни парченца патладжаните, а чушките смелете в блендер на кратки пулсации. Целта е да останат на парченца, а не на пюре.
В тенджера или дълбок тиган сложете олиото, оцета, солта и захарта. Оставете да заври и прибавете първо нарязания патладжан. Бъркайте непрекъснато в продължение на 3-4 минути.
След това добавете печената капия и лютивия пипер. Оставете на слаб котлон за още 10 минути, като разбърквате периодично.
Накрая добавете ситно нарязани скилидки чесън, черен пипер и магданоз.
Махнете от котлона и оставете напълно да се охлади.
Преди консумация сложете айвара пикант в хладилник за един час и след това го поднесете на семейството си намазан върху филийка домашен хляб.
Добър апетит!