Начин на приготвяне
Измийте и подсушете патладжаните. Срежете ги на две половини по дължина. Направете нарези по вътрешната част на срязаните патладжани.
Посолете, наредете ги в тава и изпечете за 25-30 мин. в предварително загрята фурна. С лъжица изгребете вътрешността на печените патладжани.
Към тях добавете 3 с.л. слънчогледово олио и лимонов сок. Ако ползвате зехтин, изберете такъв с по-деликатен вкус, за да не ви нагарча. Пасирайте до гладкост.
На сух загрят тиган изсипете 1 с.л. сусам. Изпечете семената, като разтръсквате тигана за да не загорят. Щом започнат да пукат, отстранете от огъня.
Поднесете патладжаненото пюре по турски поръсено със запечения сусам.
Да ви е сладко!