Начин на приготвяне
Ако ви е омръзнало от традиционните пържени кюфтенца от кайма, предлагам ви да ги разнообразните като направите пълнени кюфтенца.
В случая не искам да бягам от традиционния вкус, затова самите печурки не овкусявам с нищо допълнително, а искам те самите да обогатят със своя характерен вкус иначе традиционните кюфтета.
Приготвям каймата от предния ден или поне 4-5 часа предварително.
За целта накисвам филията хляб във вода за 15 минути, изстисквам хубаво и слагам при каймата в дълбока купа.
Кълцам лука и магданоза на ситно, чуквам яйцето и омесвам всичко в каймата заедно със сол и подправките.
Покривам купата със стреч фолио и оставям в хладилник да престои. Преди да започна да готвя кюфтетата, изваждам сместа за час на стайна температура.
За пълнежа от гъби единственото, което правя, е да нарежа на малки парченца почистените гъби. Не ги обработвам термично, защото не е необходимо и те си се сготвят във вътрешността на кюфтето точно толкова, колкото е необходимо, за да са сочни и вкусни кюфтета. Ако все пак сви притеснява дали ще се сготвят, може да си ги задушите предварително за кратко в малко масло и щипка сол.
Количеството, което съм предложила, също е относително и плънката може да си направите да е толкова, колкото ви допада.
Взимам с навлажнени ръце от каймата, сплесквам, слагам от плънката и затварям плътно оформяйки стандартно кюфте.
Загрявам олиото на умерен огън и пържа до златисто, като понякога овалвам с брашно кюфтенцата, понякога не. Стават чудесни и по двата начина.
Добър апетит с Кюфтета пълнени с гъби!