Моята пухкава питка

Росица ПетроваРосица Петрова
Чирак
42
207
2k
14
07/05/2020
Приготвяне30 мин.
Готвене35 мин.
Общо65 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо171
  • Преглеждания за месеца6
  • Преглеждания за седмицата6
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

В затоплено прясно мляко разтворете маята и захарта. Покрийте съда и оставете за 10-15 минути, до активиране на маята.

Пресейте около 900 г от брашното и направете кладенче. Прибавете всички продукти за тестото и разбъркайте първоначално с дървена лъжица. Щом се образува топка гъсто тесто, доомесете с ръце с останало брашно. Трябва да се получи меко и нелепнещо тесто.

Намажете го с олио и сложете в дълбока купа. Покрийте съда с фолио и оставете на топло до удвояване на обема.

Може да сложите тестото във фурната на 40 градуса. Така времето за втасване ще бъде по-кратко.

Готовото тесто премесете за кратко и разделете на малки късове, които оформете на топчета. Наредете ги в намаслена тава. Аз разделих тестото на 24 равни части.

Пухкавата питка оставете повторно да втаса за 20-30 минути.

Смесете заделения жълтък с 1 с.л. олио и 1 с.л. прясно мляко. Разбъркайте добре и намажете селската пита със силиконова четка.

Поръсете с маково семе и сложете да се пече в загрята фурна на 180 градуса с вентилатор за 30-35 минути, до хубав златист загар.

По средата на печенето сложете лист алуминиево фолио, за да не прегори.

Много вкусна и пухкава питка, подходяща за всеки повод.

Добър апетит!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар