Ezine.bg»Рецепти»Предястия»Солено руло»Картофено руло с гъби и праз

Картофено руло с гъби и праз

Нина Б ИвановаНина Б Иванова
Копирайтър
461831301
Картофено руло с гъби и праз
Снимка: Нина Б Иванова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
105 мин.
Порции
5
"Внимание, внимание - вкусотийка на масата картофено руло с чудна плънка"

Необходими продукти

  • картофи - 1 кг
  • праз - 3 броя
  • гъби - 300 г
  • кашкавал - 100 г
  • яйца - 1 брой
  • масло - 50 г
  • брашно - 3 с.л.
  • сол
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофите измийте добре, обелете и нарежете. Сложете ги да се сварят. Когато са готови, изсипете водата изсипете в удобен съд, в който да ги намачкате като за пюре.

Добавете сол на вкус и разбъркайте добре. След това прибавете яйцето, брашното и разтопеното масло и разбъркайте, така че всички продукти да се смесят добре и да стане гладка и еднородна смес.

Праза почистете, измийте и нарежете. Сложете с мъничко мазнина и запържете лука. Добавете му сол на вкус.

Гъбите измийте и нарежете на парченца. Сложете ги на котлона с водичка, за да се сварят. Добавете им сол на вкус.

Гъбите отцедете от водата, в която са сварени и ги смесете с праза. Разбъркайте ги и плънката е готова.

Вземете хартия за печене или фолио. Разстелете картофената смес и оформете правоъгълник с дебелина на пласта около 1 см. Разпределете плънката равномерно върху картофената смес, като оставите в краищата по 2 см без смес.

Когато цялата плънка е разпределена, започнете от единия край да завивате картофеното руло.

Прехвърлете соленото руло с картофи в тавичка с намазано с олио или зехтин дъно и сложете да се пече на 200 градуса за 25 минутки.

Кашкавалът настържете и в последните 5 минутки от печенето поръсете рулото от картофи и гъби. Когато се разтопи кашкавалът, извадете от фурната. Оставете рулото да се охлади много добре. По желание може да се сложи и в хладилник за 1-2 часа. Когато е по-студено Картофено руло с гъби и праз, е по-стегнато и запазва формата си при сервиране. Поднася се като студено вегетарианско предястие.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: