Начин на приготвяне
Картофите измийте добре, обелете и нарежете. Сложете ги да се сварят. Когато са готови, изсипете водата изсипете в удобен съд, в който да ги намачкате като за пюре.
Добавете сол на вкус и разбъркайте добре. След това прибавете яйцето, брашното и разтопеното масло и разбъркайте, така че всички продукти да се смесят добре и да стане гладка и еднородна смес.
Праза почистете, измийте и нарежете. Сложете с мъничко мазнина и запържете лука. Добавете му сол на вкус.
Гъбите измийте и нарежете на парченца. Сложете ги на котлона с водичка, за да се сварят. Добавете им сол на вкус.
Гъбите отцедете от водата, в която са сварени и ги смесете с праза. Разбъркайте ги и плънката е готова.
Вземете хартия за печене или фолио. Разстелете картофената смес и оформете правоъгълник с дебелина на пласта около 1 см. Разпределете плънката равномерно върху картофената смес, като оставите в краищата по 2 см без смес.
Когато цялата плънка е разпределена, започнете от единия край да завивате картофеното руло.
Прехвърлете соленото руло с картофи в тавичка с намазано с олио или зехтин дъно и сложете да се пече на 200 градуса за 25 минутки.
Кашкавалът настържете и в последните 5 минутки от печенето поръсете рулото от картофи и гъби. Когато се разтопи кашкавалът, извадете от фурната. Оставете рулото да се охлади много добре. По желание може да се сложи и в хладилник за 1-2 часа. Когато е по-студено Картофено руло с гъби и праз, е по-стегнато и запазва формата си при сервиране. Поднася се като студено вегетарианско предястие.