Начин на приготвяне
В дълбок и сух съд счупваме яйцата. Винаги счупвайте поотделно например първо в чаша и след това добавяйте към сместа. Към яйцата прибавяме захарта и бъркаме с помощта на миксер до леко побеляване.
Продължаваме с киселото мляко и олиото, отново разбъркваме, през цялото време с миксер. Към брашното изсипваме пакетчето бакпулвер и ванилия, смесват се с лъжица. Към течните съставки за кекс прибавяме на части от брашнената смес.
Най-накрая се пресяват лъжиците какао. В тава слагаме хартия за печене и нареждаме банани, нарязани на кръгчета. Отгоре изсипваме кексовата смес и печем кекса с банани в предварително загрята фурна на 180 градуса с вентилатор за около 30-40 минути.
Проверяваме с дървена клечка дали какаовият сладкиш е изпечен, клечката трябва да остане суха. Правим няколко дупки с дървената клечка и поливаме с топлата глазура. В касерола прибавяме всички съставки, заедно водата, захарта, какаото и маслото.
Бъркаме, докато всички съставки се смесят и маслото се разтопи. Поливаме топъл сладкиш с топлата глазура и оставяме да изстине. Хубаво е да се остави за няколко часа, например за една нощ.
Глазиран какаов кекс с банани - за радост на големи и малчугани!