Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Глазиран какаов кекс с банани

Глазиран какаов кекс с банани

Неделина ДимитроваНеделина Димитрова
Копирайтър
77307180601
Глазиран какаов кекс с банани
Снимка: Неделина Димитрова
1 / 5
07/04/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
60 мин.
Порции
20
"Всеки ще иска да си хапне от какаовия кекс с банани - направете го в по-голяма форма"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • бакпулвер - 1 п.
  • ванилия - 1 п.
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • брашно - 2 ч.ч.
  • какао - 3 с.л.
  • банани - 2 - 3 бр.
  • За глазурата
  • вода - 4 с.л.
  • масло - 100 г
  • захар - 3 с.л.
  • какао - 4 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбок и сух съд счупваме яйцата. Винаги счупвайте поотделно например първо в чаша и след това добавяйте към сместа. Към яйцата прибавяме захарта и бъркаме с помощта на миксер до леко побеляване.

Продължаваме с киселото мляко и олиото, отново разбъркваме, през цялото време с миксер. Към брашното изсипваме пакетчето бакпулвер и ванилия, смесват се с лъжица. Към течните съставки за кекс прибавяме на части от брашнената смес.

Най-накрая се пресяват лъжиците какао. В тава слагаме хартия за печене и нареждаме банани, нарязани на кръгчета. Отгоре изсипваме кексовата смес и печем кекса с банани в предварително загрята фурна на 180 градуса с вентилатор за около 30-40 минути.

Проверяваме с дървена клечка дали какаовият сладкиш е изпечен, клечката трябва да остане суха. Правим няколко дупки с дървената клечка и поливаме с топлата глазура. В касерола прибавяме всички съставки, заедно водата, захарта, какаото и маслото.

Бъркаме, докато всички съставки се смесят и маслото се разтопи. Поливаме топъл сладкиш с топлата глазура и оставяме да изстине. Хубаво е да се остави за няколко часа, например за една нощ.

Глазиран какаов кекс с банани - за радост на големи и малчугани!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: